Houten vloeren lamelparket of multiplank - Bastel Parket

Overslaan en naar inhoud gaan

Houten vloeren lamelparket of multiplank

Bij Bastel Parket specialiseren wij ons in visgraat en lamelparket. Door de toenemende populariteit van visgraat vloeren hebben wij de laatste tijd veel aandacht besteed aan diezelfde prachtige vloeren. Hierdoor leek het ons hoog tijd ook de lamelparket vloeren weer eens in de schijnwerpers te zetten.

Lamelparket of multiplank (ook wel duoplank of samengestelde plank genoemd) vloeren hebben alle eigenschappen die u van een topvloer mag verwachten. Zo is de vloer oersterk, degelijk, duurzaam en ook niet onbelangrijk: stabiel. Naast massief eiken vloeren wordt tegenwoordig voornamelijk gewerkt met duoplanken. Deze planken bieden veel voordelen t.o.v. massieve vloeren en laten zich bovendien vaak (afhankelijk van de dikte van de toplaag) net zo vaak schuren als een massief houten vloer.

De multiplank lamelvloer is bovendien beter voor uw uw portemonnee en het milieu, er wordt tenslotte minder massief hout gebruikt. Vaak wordt het argument aangehaald dat massieve vloeren eindeloos te schuren zijn. Massief eiken vloeren worden echter ook gewoon met messing en groef gelegd. Gaat u maar eens na wat er gebeurt wanneer u deze met schuren bereikt. Inderdaad, de vloer is niet verder meer te schuren.

Duoplanken bestaan uit een massief eiken toplaag van 3 tot wel 6 mm dikte. Daaronder vindt u een een aantal duurzame lagen berken triplex. Deze lagen zijn haaks op elkaar verlijmd wat onder hoge druk plaatsvindt. Hierdoor werkt een houten multiplank of duoplank parketvloer aanzienlijk minder dan een massieve vloer. Dit kunnen we direct zien als de voornaamste reden dat de meeste mensen tegenwoordig voor een dergelijke parketvloer kiezen. De eiken toplaag geeft u een identiek effect als een massieve vloer en gaat bij juist gebruik zonder problemen een mensenleven mee. De houten vloer is dus niet alleen schitterend om te zien maar ook duurzaam en praktisch. Dit onder andere omdat een lamelparket vloer prima te combineren valt met vloerverwarming en ook zwevend gelegd kan worden.

Naast uw portemonnee bespaart u ook de natuur!

Met duoplanken houten parket kiest u voor een natuurlijke uitstraling, uitstekende kwaliteit en een aantrekkelijke prijs. Bovendien beperkt u met uw keuze de kap van bijzondere houtsoorten. Uit één kuub hout kunnen 4x zoveel multiplex vloeren gezaagd worden t.o.v. massief houten vloeren! Een aanzienlijke vooruitgang dus. Gezien wij onze vloeren in eigen schaverij produceren heeft u veel mogelijkheden t.a.v. de gewenste breedte, afwerkingskleur en legmethoden. Zo leggen wij zwevend, al dan niet in combinatie met een geluiddempende ondervloer maar ook op vloerverwarming. Duoplanken geven namelijk sneller warmte door dan massieve vloeren, opnieuw een voordeel!
Legmethoden:

Zwevend leggen

Zwevend leggen is een prima keuze voor duoplanken. Door de gelaagde en kruislings verlijmde opbouw hebben deze vloeren minder last van breedtewerking. Zwevend leggen houdt in dat de vloer los gelegd wordt op de ondervloer, dus zonder lijm of spijkers. De delen worden alleen verlijmd in de mes en groef, voor deze legmethode moet de ondergrond dan ook wel vlak genoeg zijn. Op deze vlakke ondervloer wordt eerst een extra ondervloer gelegd voor geluiddemping en isolatie waarop tenslotte de lamelparket vloer gelegd kan worden. Tussen de vloer en de muur wordt ongeveer 10-15 mm ruimte overgehouden zodat er voldoende speling is voor eventuele werking. Met een bijpassende plint kan deze ruimte weer keurig afgewerkt worden.

Geluiddempende ondervloeren

Naast de standaard ondervloeren zijn er ook ondervloeren welke contactgeluid (dit zijn de geluidsgolven die ontstaan bij bijvoorbeeld lopen) absorberen. Met dergelijke vloeren gaat u het zogenaamde ‘klossen’ of ‘tikken’ tegen. Deze bijgeluiden kunnen met name optreden bij wat dunnere systeemplanken. Vanzelfsprekend kunnen wij u altijd adviseren welke planken minder last hebben van dit verschijnsel.

Zwevend leggen in appartementen (vaak verplicht door VVE)

In de meeste appartementen moeten vloeren verplicht worden geplaatst met een geluidsreductie (vaak van 10dB). Wij beschikken natuurlijk over de juiste materialen om deze isolatie te bereiken. Wanneer uw appartement opgeleverd is na 1 januari 2003 dan is het mogelijk dat deze norm van 10dB reductie niet meer geldig is. Het bouwbesluit is per laatstgenoemde datum veranderd wat inhoudt dat de bestaande vloer al opgeleverd moet worden met een geluidsdemping van 5dB. Dit kan betekenen dat u meer keuze heeft in (goedkopere) ondervloeren en soms zelfs verlijmd mag leggen. Kijkt u de eisen van uw complex goed na voor u uw keuze maakt!

Verlijmde vloeren leggen

Een verlijmde vloer kan gelegd worden op een harde ondergrond zoals een cementdekvloer of tegelvloer. Meestal kunnen wij de vloer met deze methode rechtstreeks op de bestaande vloer leggen. Dit doen we door de lijm op te brengen en de planken vervolgend in de lijm te plaatsen. Als de bestaande vloer ongelijk is dan zullen wij deze eerst moeten egaliseren waarna de delen alsnog goed verlijmd kunnen worden. Van de eerder genoemde bijgeluiden zult u bij een verlijmde vloer geen last hebben. De geluidsgolven die ontstaan bij bijvoorbeeld het lopen worden door het vaste contact tussen de vloer en de ondergrond geabsorbeerd.

Met deze methode kunt u systeemvloeren op vloerverwarming laten leggen. De vloer kan mooi afgewerkt worden zonder deklijsten. Houdt u er wel rekening mee dat vast gelegde vloeren niet verhuisbaar zijn!

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 82 recensies
×
js_loader